Tuesday, July 26, 2011

Budo Karate Klub Ostrov - Historie

Budo Karate Ostrov

Ne všichni si pamatují začátky bojových umění v Ostrově a specielně karate, proto se pokusím oživit vzpomínky o historii tohoto sportu v městě pod Klínovcem.
První studenti byli Jirka Pavlík, Jirka Diviš, Jula Koky, Ruda Kresinger, Petr Zdeněk, Ing. Láďa Sornas (zemřel 1988 následkem tragického pádu na schodech po školení rozhodčích), Václav Čabrada s manželkou, Ing. Leokadie Čermáková, Luboš Dubový s manželkou Jarkou, Jirka Savčic a další…

Když se podařilo vytvořit po létech práce silnou základnu, klub se podařilo rozbít na 2 části J.D. , který přišel z Plzně, sám si mezi jiným „přidělil“ nový pás.
Část vedená Ing. Čermákem pokračovala znovu v obnovování členské základny,
druhá část časem postupem doby zmizela.


Budo Karate Klub Ostrov, ~1982


V roce 1982 se klub přeorientoval na styl Šotokan, další studenti byli Petr Lupoměstský,
Jaroslav Sláma – instruktor, Radka Štěpánková – instruktorka, Lucka Blažková, Jirka a Petr Virágovi, Mirek – příjmení si nemohu vzpomenout, tragicky zahynul, Jiří Súkeník, Petr Ulish a jeho dcery a syn, Pepa Jermář, Sedláček, Zuzka z Jáchymova, sestry Horvátovy, Milan Kropaček, Vendula, Jan Ondráš, Manon s dcerami, Martina Jankovičová s bratrem, sestry Maxovy, Monika Balogová, Tereza Poustková a další...
Klub se zúčastňoval krajských soutěžích jak v kata i kumite. Později začali cvičit – Pavlína Němečková – instruktorka, Michal Durovič – nejúspěšnější závodník historie klubu, Bohouš, Michaela později Slámová, sestry Šípovy, Ondra, Jan Vlček a jeho 2 dcery, Michal Pidanič, Petr a Josef Korytina, Roman Rakosník, Jirka Novotný, Ivo Hodík, Jan Sivák,Martina Žaloudková, Stanislaw Duda – tragicky zemřel na svém milovaném kole, Rosťa Chocholouš, Eva z Merklína, mistr pekařský z Božího Daru, Václav Beránek, Franta Ernest, Jirka Jílek, Monika, Alča,ing.Jiří „Lesák“ z H. Blatné a další ...

Budo Karate Klub Ostrov, ~ 1990


Přicházeli a odcházeli další žáci… byli jich desítky….
V únoru 1990 se klub změnil, jako jeden z prvních v ČR na soukromou školu bojových umění. Cvičila se též sebeobrana, cvičení s krátkou a dlouhou tyčí, nunčak…, též v rámci klubu bylo kondiční cvičení pro ženy.
V roce 1985 byl založen pokusně kroužek karate pro děti, jako jeden z prvních v ČR, úspěchy se dostavili později.

Klub pořádal exhibice karate a sebeobrany v Ostrově – Dům kultury, v Karlových Varech a Německu. Později se klub účastnil mezinárodních soutěží a turnajů v Polsku, Německu.
Klub měl pobočky v Karlových Varech na SOU stavebním, v Bochově, Meklíně a Jáchymově.

Prvním černým pásem byl Ing. Jiří Čermák, trenér 2. třídy, později Jaroslav Sláma, tito společně se JUDr. Zdeňkem Součkem vykonávali i funkci rozhodčích.
Členové klubu se výrazně umístili na Velké ceně Slavonic v roce 1988.
Sensei Ing. Jiří Čermák působil též jako odborný instruktor sebeobrany v rámci Federálního policejního sboru ČR, pro právnickou akademii Trevis v KV,
Odborné škole pro Celní a pasovou službu, bankovní bezpečnostní službu Komerční banky, bezpečnostní službu CBS – zde dělali ukázky pro německou TV ARD.
Z dětského týmu se prosadili – Michal Durovič, Monika Lorencová, Marcela Kasalová,
Monika z Bochova, Jiří Kučera, Patrik, Hrůza, Jiří Čermák, Andrea Čermáková,Vyhlídka, Hrůza, Viktorie Aranyoossyová, vietnamská studentka Thi z Jáchymova, Soňa Hynková, Ondra Lovacký, Vysocký, Václav Šesták a další…

Klub pořádal několik krajských soutěží a 2 Mezinárodní turnaje města Ostrov s mezinárodní účastí karatistů a karatistek z Polska, Německa a studentů vietnamské školy Hong Khi Dao Praha, jehož spoluzakladatelem byl  Sensei Ing. Čermák.
Hodiny karate navštěvovali též vietnamští studenti Hai (instrukctor kung fu), Hoan, Bin, Thon, první rada ruské ambasády v Karlových Varech Alex, budoucí švédský pastor Michael atd.

Klub pořádal mezinárodní turnaj s německým
Klubem z Giessenu, též se zúčastnil turnaje u příležitosti oslav založení tohoto klubu.
V 1995 byl uspořádán seminář s americkým instruktorem P. Hochem z Los Angeles.
Cvičení navštěvovali členové celní a pasové služby z Božího Daru, vojáci z ostrovských kasáren, členové policie ČR, Městské policie Ostrov. Klub měl několik vystoupení v Kabelové TV Ostrov a v TV Duha v Karlových Varech, spolu se známým kaskadérem a hercem Zdeňkem Srstkou. O klubu a studijní cestě po USA Ing. Čermáka bylo publikováno v časopise bojový umění Fighters a Karlovarských novinách.
Později byl klub “přemísten“ do USA, jako instruktoři působili Sempai Jiří Čermák jr., Andrea Čermáková, která získala medaile na velkých newyorských turnajích a Ing. Leokadie Čermáková. Sensei Ing. J. Čermák a Sempai J. Čemák jr. působili jako instruktoři sebeobrany a karate v americké armádní základně US Army.
V roce 2010 uplynulo 30 let od založení karate v Ostrově. Není možné uvést a vzpomenout všechny studenty (za což se hluboce omlouvám), kteří přispěli k dobrému jménu ostrovského karate a rozvoji bojových umění.

New York, USA, 2007


Ale jistě čas a léta strávené ve ostrovském Dojo, léta tvrdého cvičení a pevné vůle zanechalo památku v každém, kdo zde cvičil…

Sensei Ing. Jiří Čermák

5. Dan Shotokan karate
2. Dan Jiu-jitsu
1. Dan Fudokan karate
1. Dan Kobudo

No comments:

Post a Comment